ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ €95

No products in the cart.

c

Πουρα Κουβας - Αξεσουάρ πούρου - Υγραντήρες πούρων - Καπνοπωλείο

Πως κατασκευάζεται ένα πούρο

Ένα πούρο είναι ένα φύλλο καπνού τυλιγμένο γύρω από μια γέμιση φύλλων καπνού. Μεγαλύτερο από ένα τσιγάρο, το κάπνισμα παίρνει περισσότερο χρόνο και από τους λάτρεις του θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε τον καπνό.

Πρώτες ύλες
Η βασική πρώτη ύλη του πούρου είναι το φύλλο του φυτού καπνού (Nicotiana tabacum). Το φυτό καπνού αναπτύσσεται σε πολλά κλίματα, αλλά ο καλύτερος καπνός πούρων καλλιεργείται στην Κούβα, την Τζαμάικα και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Ένα πούρο απαιτεί τρία είδη φύλλων καπνού ως πρώτη ύλη. Μικρά ή σπασμένα φύλλα καπνού χρησιμοποιούνται για το πληρωτικό (filler). Ολόκληρα φύλλα χρησιμοποιούνται για ένα εσωτερικό περιτύλιγμα, που ονομάζεται συνδετικό (binder). Το συνδετικό φύλλο μπορεί να είναι δεύτερης ποιότητας ή ατελές. Η εμφάνισή του δεν είναι σημαντική. Για το εξωτερικό περιτύλιγμα χρησιμοποιείται ένα μεγάλο φύλλο λεπτής υφής ομοιόμορφης εμφάνισης που ονομάζεται (wrapper). Μερικά πούρα φτιάχνονται με φύλλα όλα από την ίδια περιοχή. Άλλοι μπορεί να είναι τυλιγμένοι σε φύλλα υψηλής ποιότητας (για παράδειγμα από την Κούβα) αλλά γεμισμένα με φύλλα κακής ποιότητας από άλλη περιοχή. Οι δευτερεύουσες πρώτες ύλες περιλαμβάνουν ένα άγευστο κόμμι για να κολλήσει το άκρο του περιτυλίγματος μαζί, αρωματικά μέσα που μερικές φορές ψεκάζονται στα φύλλα πλήρωσης και χαρτί που χρησιμοποιείται για τη λωρίδα που τοποθετείται γύρω από κάθε πούρο.

Τα περισσότερα πούρα που κατασκευάζονται από μηχανή χρησιμοποιούν ομογενοποιημένο φύλλο καπνού (HTL) για το συνδετικό υλικό, και συχνά και για το περιτύλιγμα. Το HTL κατασκευάζεται από απορρίμματα φύλλων καπνού που κονιοποιούνται, αναμιγνύονται με φυτική κόλλα και τυλίγονται σε φύλλα. Το HTL είναι ισχυρότερο και πιο ομοιόμορφο από ολόκληρο το φύλλο καπνού και έτσι είναι πιο κατάλληλο για χρήση σε μηχανήματα πούρων. Όταν χρησιμοποιείται HTL για το περιτύλιγμα, ο κατασκευαστής μπορεί να προσθέσει αρώματα σε αυτό.

Η Διαδικασία κατασκευής

Καλλιέργεια καπνού
Τα φυτά καπνού φυτεύονται σε εσωτερικούς χώρους και μεταμοσχεύονται σε αγρούς μετά από έξι έως 10 εβδομάδες. Τα φυτά κλαδεύονται προσεκτικά έτσι ώστε τα φύλλα να μεγαλώνουν στο απαραίτητο μέγεθος. Τα φυτά που παράγουν τα εξωτερικά περιτυλίγματα πούρων διατηρούνται συνήθως καλυμμένα με ύφασμα για να τα προστατεύουν από τον ήλιο. Τα φυτά χρειάζονται αρκετούς μήνες για να ωριμάσουν στα χωράφια.
Θεραπεία
Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα καπνού πρέπει να σκληρυνθούν για να αναπτυχθεί το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Τα φύλλα ωριμάζουν όταν έχουν περάσει από φωτεινά πράσινα εύκαμπτα φρέσκα φύλλα σε αποξηραμένα καφέ ή κιτρινωπά φύλλα. Χημικά, η φυσική χλωροφύλλη στο φύλλο διασπάται σταδιακά και αντικαθίσταται από καροτίνη. Για να θεραπευτεί, τα συλλεχθέντα φυτά δένονται σε στενές λωρίδες ξύλου που ονομάζονται πηχάκια. Τα πηχάκια κρέμονται από την οροφή ενός καλά αεριζόμενου αχυρώνα σκλήρυνσης. Σε ξηρό καιρό, μπορούν να θεραπευτούν απλά με το κρέμασμα, μια διαδικασία που ονομάζεται σκλήρυνση αέρα. Τα φύλλα μπορούν επίσης να σκληρυνθούν με καπνό. Σε αυτή τη μέθοδο, οι τόρνοι κρέμονται σε ένα μικρό αχυρώνα που θερμαίνεται από 32,2 – 77 ° C. Η θερμοκρασία πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική ταχεία ξήρανση. Το πριονίδι ή το σκληρό ξύλο μπορούν επίσης να καούν στον αχυρώνα σκλήρυνσης, για να βοηθήσουν στην ξήρανση των φύλλων και να προσδώσουν άρωμα.

Ζύμωση
Αφού ωριμάσουν τα φύλλα, ταξινομούνται κατά χρώμα και μέγεθος. Μικρά ή σπασμένα φύλλα χρησιμοποιούνται για το γέμισμα πούρων, μεγάλα φύλλα για το εσωτερικό περιτύλιγμα ή συνδετικό υλικό, και μεγάλα, λεπτά φύλλα, συνήθως καλλιεργημένα σε σκιά ή κάτω από πανί, διατίθενται για το εξωτερικό περιτύλιγμα. Τα φύλλα είναι δεμένα σε δέσμες που ονομάζονται χέρια 10 ή 15 φύλλων το καθένα. Τα χέρια είναι συσκευασμένα σε κουτιά ή σε μεγάλα βαρέλια που ονομάζονται hogsheads. Ο καπνός διατηρείται στο hogshead για περίοδο από έξι μήνες έως πέντε χρόνια. Τα φύλλα υφίστανται χημικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που αναφέρονται ως ζύμωση. Κατά τη ζύμωση, αναπτύσσεται το άρωμα και η γεύση του φύλλου. Ο καπνός πούρων συνήθως ζυμώνεται περισσότερο από άλλους καπνούς. Η ζύμωση για δύο έως πέντε χρόνια είναι χαρακτηριστική για πούρα υψηλής ποιότητας. Μετά τη ζύμωση, τα φύλλα ταξινομούνται ξανά χειροκίνητα από εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση.

Απογύμνωση
Από τα φύλλα πλήρωσης πρέπει να έχει αφαιρεθεί η κύρια φλέβα τους (ή το στέλεχος), διαφορετικά το πούρο δεν θα καεί ομοιόμορφα. Αυτό μπορεί να γίνει με το χέρι ή με μηχανή. Χειροκίνητα, ένας εργαζόμενος με δακτυλήθρα τοποθετημένη στο δάχτυλό του κόβει τη φλέβα κοντά στην άκρη και την τραβά προς τα κάτω. Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος στοιβάζει τα απογυμνωμένα φύλλα σε σωρούς (που ονομάζονται βιβλία ή μαξιλάρια). Μηχανικά, ένας εργαζόμενος εισάγει τα φύλλα καπνού σε μια μηχανή κάτω από ένα αυλακωτό, κυκλικό μαχαίρι. Πατώντας το πέλμα του ποδιού, ο εργαζόμενος κάνει το μαχαίρι να χαμηλώσει και να κόψει τη φλέβα. Ο εργαζόμενος μπορεί να σταματήσει το μηχάνημα με το πέλμα του ποδιού και να στοιβάξει τα γδυμένα φύλλα. Τα απογυμνωμένα φύλλα τυλίγονται σε δέματα και αποθηκεύονται για περαιτέρω ζύμωση. Τα δέματα μπορούν να αποσταλούν σε αυτό το σημείο, εάν η τελική παραγωγή γίνει κάπου αλλού. Λίγο πριν τα φύλλα είναι έτοιμα για παρασκευή σε πούρα, ψήνονται στον ατμό για να αποκαταστήσουν την χαμένη υγρασία και ταξινομούνται ξανά.

Τύλιγμα με το χέρι
Εξαιρετικής ποιότητας πούρα τυλίγονται με το χέρι. Το τύλιγμα είναι εξειδικευμένη δουλειά: μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος για να γίνει ένας roller ειδήμονας. Το πληρωτικό πρέπει να συσκευάζεται ομοιόμορφα ώστε το πούρο να καίει ομαλά και το περιτύλιγμα πρέπει να τυλίγεται σε ομοιόμορφη σπείρα γύρω από το πούρο. Οι κατασκευαστές χειροποίητων πούρων  συνήθως εργάζονται σε μικρά εργοστάσια. Κάθε εργαζόμενος κάθεται σε ένα μικρό τραπέζι με ένα δίσκο με ταξινομημένα φύλλα καπνού πάνω του και χώρο για να ξεδιπλώσει το πούρο. Πρώτα ο εργαζόμενος επιλέγει από δύο έως έξι φύλλα για το υλικό πλήρωσης. Αυτά τοποθετούνται το ένα πάνω από το άλλο και τυλίγονται σε ένα μάτσο. Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος τοποθετεί τη δέσμη στο φύλλο συνδέσμου και τυλίγει το φύλλο συνδετικού κυλινδρικά γύρω από το πληρωτικό. Τα ημιτελή πούρα τοποθετούνται σε ένα ανοιχτό ξύλινο καλούπι που τα κρατά σε σχήμα μέχρι να μπορούν να τυλιχτούν.
Το τύλιγμα είναι το πιο δύσκολο βήμα. Ο εργαζόμενος βγάζει το μερικώς ολοκληρωμένο πούρο από το καλούπι και το τοποθετεί στο φύλλο περιτυλίγματος. Με ένα ειδικό στρογγυλεμένο μαχαίρι που ονομάζεται chaveta, ο εργαζόμενος κόβει τυχόν παρατυπίες από το πληρωτικό. Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος τυλίγει το φύλλο περιτυλίγματος γύρω από το υλικό πλήρωσης και συνδέει τρεις και μισές φορές, και το ασφαλίζει στο τέλος με μια μικρή ποσότητα φυτικής κόλλας. Ο εργαζόμενος κόβει ένα μικρό στρογγυλό κομμάτι από ένα διαφορετικό φύλλο περιτυλίγματος. Αυτό γίνεται μερικές φορές χρησιμοποιώντας ένα νόμισμα. Αυτός ο κύκλος στη συνέχεια συνδέεται στο άκρο του πούρου με πάστα. Ο εργαζόμενος έχει ολοκληρώσει το πούρο, αν και πρέπει να δοκιμαστεί, να ταξινομηθεί και να συσκευαστεί.
Τα πούρα μπορούν να γίνουν με το χέρι σε ομάδες. Μερικοί εργαζόμενοι μπορεί να φτιάξουν τη δέσμη και να το τυλίξουν στο συνδετικό υλικό, και στη συνέχεια το πιο λεπτό φινίρισμα του κυλίνδρου περιτυλίγματος αφήνεται σε πιο εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Τύλιγμα με μηχανή
Η πλειοψηφία των πούρων παρασκευάζεται σήμερα με μηχανή. Μια τυπική μηχανή πούρων μπορεί να απαιτεί από πολλούς εργαζόμενους να τείνουν στις διαφορετικές λειτουργίες της. Ένας εργαζόμενος τροφοδοτεί φύλλα καπνού σε μια ζώνη τροφοδοσίας μεταξύ ράβδων οδηγού που είναι προσαρμοσμένες για το επιθυμητό μήκος πούρου. Η μηχανή συσσωρεύει τα φύλλα, σχηματίζοντας το πληρωτικό. Ένας δεύτερος εργαζόμενος τοποθετεί φύλλο συνδετικού (ή HTL) πάνω στη μήτρα συνδετικού. Το φύλλο συγκρατείται με αναρρόφηση και το μηχάνημα το κόβει στο σωστό μέγεθος. Το πληρωτικό στη συνέχεια πέφτει πάνω στη μήτρα του συνδετικού. Το μηχάνημα περιστρέφει το συνδετικό γύρω από το πληρωτικό. Ένας τρίτος εργαζόμενος τοποθετεί το φύλλο περιτυλίγματος (ή HTL) σε μια μήτρα περιτυλίγματος. Το μερικώς ολοκληρωμένο πούρο πέφτει πάνω στη μήτρα του περιτυλίγματος και το μηχάνημα τυλίγει το περιτύλιγμα γύρω από το πούρο. Ένας τέταρτος εργαζόμενος επιθεωρεί τα ολοκληρωμένα πούρα και τα τοποθετεί σε δίσκους. Τα τελικά πούρα περνούν σε έναν εξεταστή. Ο εξεταστής ελέγχει τα πούρα για ατέλειες, για το σωστό βάρος, μέγεθος, σχήμα και τη κατάσταση του περιτυλίγματος. Ο εξεταστής μπορεί να διορθώσει τις ατέλειες επιδιορθώνοντας περιτυλίγματα ή αναδιαμορφώνοντας τις κεφαλές.

Φινίρισμα και συσκευασία
Πούρα που περνούν την επιθεώρηση τοποθετούνται σε δίσκους και περνούν σε ένα μηχάνημα δεσίματος και περιτυλίγματος. Ένας εργαζόμενος τοποθετεί τα πούρα σε μια χοάνη και το μηχάνημα τοποθετεί μια μπάντα (δακτυλίδι) γύρω τους. Η ίδια μηχανή μπορεί επίσης να τυλίξει τα πούρα σε σελοφάν. Τα δακτυλιωμένα πούρα μπορούν επίσης να δοθούν σε εργαζόμενους ειδικούς στη διαλογή βάσει της απόχρωσης. Ταξινομούν τα τελικά πούρα σύμφωνα με τις μικρές παραλλαγές στο χρώμα του περιτυλίγματος. Τα πούρα με την ίδια σκιά περιτυλίγματος στη συνέχεια συσκευάζονται μαζί.

 Τα πούρα ελέγχονται για την ποιότητα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας κατασκευής. Η ποιότητα των φύλλων καπνού είναι πολύ σημαντική και τα φύλλα ταξινομούνται και ελέγχονται μετά τη σκλήρυνση, μετά τη ζύμωση και πριν μετατραπούν σε πούρα. Τα τελειωμένα πούρα πρέπει να ελέγχονται για συνεπή διάμετρο, βάρος, μέγεθος, σχέδιο (πόσο καλά μπορεί να απορροφηθεί ο καπνός) και για τυχόν ατέλειες στο περιτύλιγμα ή στο σχήμα. Τα εργοστάσια πούρων απασχολούν προσωπικό για τη συντήρηση των μηχανημάτων παραγωγής έτσι ώστε οι μετρήσεις πούρων να είναι συνεπείς. Σε πολλά μικρότερα εργοστάσια καπνού, οι τελικές επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται με μάτι. Ένας εργαζόμενος τοποθετεί πούρα μέσα από ένα δαχτυλίδι για να ελέγξει τη διάμετρο και μετρά το μήκος του με ένα χάρακα. Η εμφάνιση είναι ζωτικής σημασίας για το μεμονωμένο πούρο και ένα κουτί πούρων πρέπει επίσης να επιθεωρείται έτσι ώστε τουλάχιστον το ανώτερο στρώμα να είναι σταθερό στο χρώμα. Η ποιότητα του περιτυλίγματος πρέπει να ελεγχθεί για τα πούρα που τυλίγονται στο χέρι. Οι φλέβες του περιτυλίγματος πρέπει να εμφανίζονται σε ομοιόμορφη σπείρα και το φύλλο πρέπει να είναι λείο και τεντωμένο.

1 Comment

  • Νικολαος Φραγκιδακης

    Καλησπέρα και καλο καλοκαιρι ευχομαι
    Θα θέλαμε να κανουμε μια θεματική βράδια βασισμένη στο ρουμι και στην κατασκευή πούρου live?
    Λόγω γνώσεων μπορειτε να μας συμβουλεύεστε προς αυτη την κατεύθυνση;
    Ευχαριστουμε πολυ εκ των προτέρων

Post a comment:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *