ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ €95

No products in the cart.

c

Πουρα Κουβας - Αξεσουάρ πούρου - Υγραντήρες πούρων - Καπνοπωλείο

Σύντομη ιστορία των Κουβανέζικων πούρων

Όταν οι Ισπανοί ναυτικοί εξερεύνησαν για πρώτη φορά την Κούβα το 1492, επέστρεψαν με αφηγήσεις για ψηλά δάση, πουλιά που κελαηδούν και ανθρώπους που πηγαίνουν από τόπο σε τόπο «με μια φωτιά από ζιζάνια στα χέρια τους για να πάρουν τον ευωδιαστό καπνό». Οι ντόπιοι κάπνιζαν καπνό για αιώνες. Ονόμαζαν το φυτό καπνού «κοχίμπα» και συνήθιζαν να τυλίγουν τα φύλλα του σε φύλλα καλαμποκιού ή φοίνικα πριν καπνίσουν.

Αυτή η πρώιμη μορφή πούρου κέντρισε το ενδιαφέρον του Κολόμβου και πήρε καπνό στην Ισπανία. Δεν πέρασε πολύ καιρός και οι Ισπανοί έκαναν ένα θορυβώδες εμπόριο καπνού καθώς τα πούρα έγιναν μόδα σε όλο τον Παλαιό Κόσμο, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Είναι ενδιαφέρον ότι τα εργοστάσια πούρων της εποχής χτίστηκαν στην Ισπανία, όχι στην ίδια την Κούβα, με τα πρώτα εργοστάσια πούρων να ξεκινούν την παραγωγή τους το 1676. Στα τέλη του 18ου αιώνα αναγνωρίστηκε ότι τα τελειωμένα πούρα επιβίωσαν στο υπερατλαντικό ταξίδι πολύ καλύτερα από τα φύλλα και εργοστάσια πούρων δημιουργήθηκαν στην Κούβα. Τα πρώτα εργοστάσια άνοιξαν στις αρχές του 1800.

Σε ένα εργοστάσιο πούρων στην Αβάνα, ένας επαγγελματίας αναγνώστης ή λέκτορας διαβάζει δυνατά άρθρα ειδήσεων έως μυθιστορήματα. Αυτό το έθιμο χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια, όταν οι αναγνώστες στο πάτωμα του καπνού έπαιξαν ρόλο στη διάδοση πολιτικών ιδεών. Καλά ενημερωμένοι και καλά οργανωμένοι, καπνεργάτες συμμετείχαν στον αγώνα της Κούβας για ανεξαρτησία από την Ισπανία στα τέλη του 1800.

Μέχρι το 1810, οι κουβανέζικες μάρκες πούρων κατοχύρωναν εμπορικά σήματα και η βιομηχανία απογειώθηκε όταν ο Fernando VII της Ισπανίας επέτρεψε το ελεύθερο εμπόριο για το νησί το 1817. Σήμερα, τα πούρα εξακολουθούν να είναι μία από τις κορυφαίες εξαγωγές της Κούβας, που αποστέλλονται ανά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας του κουβανικού καπνού επικεντρώνονται γύρω από την επαρχία Pinar del Rio, ιδιαίτερα την τουριστική πόλη Vinales. Μετά την επανάσταση υπήρξε μια περίοδος αναταράξεων καθώς ο κλάδος κρατικοποιήθηκε, αλλά η οικονομική βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση βοήθησε να επανέλθουν τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, η ποιότητα των πούρων αυξήθηκε με την αυστηρή κυβερνητική επίβλεψη και οι αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν μια χρυσή εποχή για τα κουβανέζικα πούρα.

Δυστυχώς οι επιδοτήσεις σταμάτησαν όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και η Κούβα υπέφερε κατά τη λεγόμενη Ειδική Περίοδο. Οι καπνοκαλλιεργητές έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις καυσίμων και λιπασμάτων, μια σειρά από κακές καιρικές συνθήκες, αποτυχημένες προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων υβριδίων καπνού και προγράμματα για την ενίσχυση της παραγωγής που τελικά απέτυχαν. Η φύτευση σε ακατάλληλες περιοχές, οι αλλαγές στην επεξεργασία του καπνού και η απασχόληση ανεκπαίδευτου προσωπικού συνδυάστηκαν με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η ποιότητα των κουβανέζικων πούρων. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και πάλι από τότε που έφτασαν στο ναδίρ το 2002. Η επιστροφή στις παραδοσιακές τεχνικές οδήγησε στην αναρρίχηση της ποιότητας στα προηγούμενα επίπεδα και οι λάτρεις του πούρου επευφημούν και πάλι για τον κουβανέζικο καπνό.

Συγκομιδή Καπνού
Για να φυτέψουν, να φροντίσουν και να προετοιμάσουν εκλεκτό καπνό για κουβανέζικα πούρα, οι αγρότες χρησιμοποιούν απαιτητικές μεθόδους που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Δουλεύοντας σχολαστικά, μαζεύουν ένα-ένα τα φύλλα, τα δένουν μεταξύ τους, τα κρεμούν σε ξύλινα κοντάρια και τα τοποθετούν σε υπόστεγα με αεραγωγούς που μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν για να ελέγχουν τη θερμοκρασία και την υγρασία. Με την πάροδο εβδομάδων, τα φύλλα θεραπεύονται, χάνοντας νερό και γίνονται από ανοιχτό πράσινο σε απαλό καφέ.

Κάθε χρόνο, περίπου 100 εκατομμύρια premium χειροποίητα πούρα  κατασκευάζονται  στην Κούβα. Οι επαγγελματικοί κύλινδροι που ονομάζονται torcedores φτιάχνουν το καθένα συνδυάζοντας φύλλα από διαφορετικές ποικιλίες καπνού. Τα πούρα ταξινομούνται κατά χρώμα, ελέγχονται για ελαττώματα και στη συνέχεια συσκευάζονται για πώληση.