
Η Ιστορία του πούρου
Ποιος ανακάλυψε πούρα;
Οι ιστορικοί πιστεύουν γενικά ότι το πούρο εφευρέθηκε από τους αρχαίους Μάγια, οι οποίοι τύλιγαν το καπνό σε μια παλάμη ή σε φύλλο πεύκου και το κάπνιζαν. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ακόμη και ένα αρχαίο δοχείο των Μάγια από τον 10ο αιώνα που απεικονίζει έναν άνδρα των Μάγια να ξεφλουδίζει ένα από αυτά τα πολύ πρώιμα πούρα.
Όταν ο Christopher Columbus ήρθε στον Νέο Κόσμο, ήταν ένας από τους πρώτους Δυτικούς που ανακάλυψαν τον καπνό. Οι ντόπιοι Ινδοί του έδειξαν πώς καπνίζουν τα φύλλα καπνού και ο Κολόμβος και οι υπολοχαγοί του υιοθέτησαν γρήγορα τη συνήθεια. Όταν επέστρεψαν την ιδέα στο σπίτι, το κάπνισμα έγινε αρκετά δημοφιλές στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Ο Γάλλος πρέσβης στην Πορτογαλία, Jean Nicot, διέδωσε το κάπνισμα πούρων στη Γαλλία και η νικοτίνη πήρε το όνομά του. Ήταν εκείνη τη στιγμή που οι κατασκευαστές στην Ισπανία άρχισαν να τυλίγουν τον αποξηραμένο καπνό σε χαρτιά και όχι σε φύλλα. Μετά από αυτό, πολλές εταιρείες άρχισαν να καλλιεργούν καπνό και πούρα μαζικής παραγωγής.
Η Κούβα έγινε μια πολύ δημοφιλής τοποθεσία για την καλλιέργεια των φυτών καπνού, λόγω της εύφορης γης και του ζεστού κλίματος. Σύντομα ιδρύθηκε μια κουβανική βιομηχανία καπνού και τα ιστιοφόρα διανέμουν τον καπνό που καλλιεργείται στην Κούβα από την Ευρώπη στην Ασία. Ο Κολόμβος διεκδίκησε την Κούβα για την Ισπανία και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι Ισπανοί κυριάρχησαν στην καπνοβιομηχανία. Έθεσαν ακόμη και ένα μονοπώλιο στη σοδειά που κράτησε μέχρι το 1817, απαγορεύοντας στους Κουβανούς καλλιεργητές να πουλήσουν σε κανέναν εκτός από αυτούς.
Πούρα σε όλο τον κόσμο
Τα πούρα συνέχισαν να αυξάνονται σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να καταναλώνουν περίπου 300 εκατομμύρια πούρα στα μέσα του 19ου αιώνα. Η Τάμπα της Φλόριντα έγινε σημείο πρόσβασης πούρων και πολλοί Κουβανοί κατασκευαστές πούρων μετανάστευσαν εκεί.
Τα πούρα άρχισαν να γίνονται σύμβολο κατάστασης και μέρος της λαϊκής κουλτούρας και πολλοί διάσημοι άνθρωποι το κάπνισαν, όπως ο Βασιλιάς Έντουαρντ VII, ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν, ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ολύσις Σ. Γκραντ, ο Σίγκμουντ Φρόιντ.
Post a comment: